U teatru apsurda u kojemu smo mi normalni pristali da igramo samo nijeme statiste, pred očima nam prolaze slike kao na kaleidoskopu u kojemu nam se nude sitni šareni papirići, fontane, perle, poneki debilni spomenik ili staklena zrnca koji se miješaju i stvaraju različite vizualne oblike dok pleme koje nas je okupiralo iz svake te ponuđene sličice izvlači ogromne novce. Ako se ljudi koji do nedavno nisu ni znali kako se zove glavni grad Hrvatske dosjete da Zagrebu trebaju baš nekakve fontane ili kakva karikatura od spomenika možemo biti sigurni da će biti preplaćeni i da će novi miljuni krenuti prema Poganoj Vlaki ili nekoj drugoj Poganoj Vukojebini.

Ako se Zagreb potrese u 6,40 već u 8 su tu strikani i netjaci spremni za sanaciju iako ne znaju ni što to znači, ali svi znamo gdje će ponovo završiti miljuni.

I tada se pojavljuje koronavirus.

Zadarski liječnik Ivica Žuvela je zbog prigovora da nema dovoljno adekvatne zaštitne opreme za medicinsko osoblje u borbi protiv korone dobio opomenu pred otkaz. Opomenu pred otkaz dobile su i dr. Mirjana Turkalj koja je iz EU fondova izvukla 60 milijuna eura za projekt Dječjeg centra za translacijsku medicinu, te dr. Lana Tambić Bukovac samo zato što su zatražile zaštitne maske koje im nisu date.

Hrvatski vrhunski stručnjaci nemaju niti zaštitne maske iako rade sa djecom oboljelom od korone virusa i unatoč tome što su Hrvatskoj osigurali 60 milijuna eura. U isto vrijeme dok naši vrhunski stručnjaci nemaju maske, čitamo kako je Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru Vlada RH donirala 43 milijuna kuna. Svrha te uplate je pomoć u borbi protiv koronavirusa. Sa TV ekrana se zadovoljno smije zamašćeni krkan koji pred kamerama poslije janjetine prstima čisti zube jer je zaboravio da je čačkalicu zatakao za uho. I dok se tako zabavljao svojim zubima uspio nam je ponuditi objašnjenje za takvu donaciju i utješiti nas. Kaže naš „janjičar“, citat:

„Tako da, razumijem ljude, imaju nekakav svoj film, misle; nemamo mi, a dajemo njima, ali i mi smo mi, ja ne dam da mi nismo vi.“

Odmah mi je bilo lakše kada sam shvatio da smo mi mi i da taj uhranjeni krkan ne dozvoljava „da mi nismo vi“. Previdio je jedino da njegovi “mi” uzimaju naših 43 milijuna dok “vi” poput dr.Turkalj, dr.Lane Tambić Bukovac ili dr. Ivice Žuvela nemaju ni zaštitne maske koje možda koštaju 5 kuna. 

Šteta što novinar nije raspjevanog krkana pitao na što će se utrošiti tih 43 milijuna?

ŠTO JE SVIM TIM PLJAČKAMA ZAJEDNIČKO?

Godinama sam u Lici pratio pljačku koja se odvijala kroz poticaje, financiranje nikada izgrađenih naselja ili financiranje lokacija na kojima žive Romi na kojima se opljačkalo 40.146.000 kuna, a da na tim lokacijama koje nikada nisu uređene nije živio niti jedan Rom. Što je svim tim pljačkama zajedničko? Da su u svima sudjelovali istaknuti lički hadezeovci. U čemu je poanta? Cijela Hrvatska je premrežena peračima novca preko kojih se enormne svote svakodnevno već 30 godina „peru“, odnosno financiraju se fantomski projekti koji se nikada neće realizirati, a najveći dio novca se vraća u torbama u Zagreb, u središnjicu HDZ-a. Sjetimo se FIMI MEDIE. Sjetimo se virovitičkih 17 milijuna i Siniše Palma koji je ubijen da ne bi otkrio kako Kirin tim novcem HDZ-u plaća svoju slobodu. Ne bavim se medicinom, ali bih se kladio da će od tih 43 milijuna, najmanje 35 milijuna biti crnim kanalima vraćeno nazad u Zagreb.

Umjesto komentara samo još jedna dubokoumna misao zamašćenog krkana: „Samo HDZ. To je to. Ne trebaju se bojati za glasove, he-he.“

I dok bude tako,  svi mi ostali se moramo bojati i razmišljati kako se tog zla riješiti.