Prođe i taj toliko iščekivani 10.09. Iako je najavljivan kao miran skup, izazvao je ogroman strah vladajućih koji su angažirali kompletnu pričuvu kako bi ga minirali i prije nego li je započeo. Danima smo bili preplavljeni lažima, najprizemnijim i najglupljim klevetama kojima nas je obasipao ljudski talog čija je jedina misija uništavati sve pozitivno što se pojavi u ovom politički zagađenom i zatrovanom društvu. Iz svojih rupa su se pojavile dobro uhljebljene hijene ogorčene na sve koji pokušavaju uzburkati žabokrečinu u kojoj godinama zadovoljno vegetiraju na grbači ovog naroda kojemu se oduzima i pravo na mirni prosvjed.

Među prvima se pojavio Đuro Glogoški za kojega se do danas nije utvrdilo gdje i kako je ranjen. Iza njega je odmah iskočio Đakić kojega vlast drži na čelu HVIDRE kako bi baš on predstavljao i zloporabio najnesretne branitelje i sve one lažne koji će za svoje privilegije stečene za par tisuća eura uvijek skakati na mig vlasti i ići na svoj narod u čiju sreću se zaklinju. Za vjerno služenje mu je omogućeno da u Virovitici bude gospodar života, smrti ali i gradske blagajne. Uz njih su se odmah digla na zadnje i udruga liječenih od PTSP koji je postao hrvatski brend pa oboljelih ima više nego što su imali amerikanci poslije Vijetnama.

Toliko laži i dezinformacija, od prozivanja pokreta SLOBODNI ZAJEDNO kao desničara i kriminalaca do objavljivanja pogrešnih informacija o mjestu održavanja protestnog skupa. Svakodnevno, u svakom trenutku i svakom mediju. Stara udbaška škola i dalje sjajno funkcionira. Dva dana sam bio sa organizatorima i slušao „ekstremne desničarke“ iz organizacije prosvjeda koje pripremajući govore moraju djeci telefonski objašnjavati gdje im je košulja ili što tata treba odmrznuti za ručak. Pitam predsjednicu SLOBODNI ZAJEDNO Tinu Perić, majku troje djece, što njoj to treba? Predsjednica te „kriminalne i desničarske udruge“ mi brižno majčinski odgovara da mora učiniti sve da joj djeca odrastaju u normalnoj, uređenoj državi u kojoj će imati perspektivu, gdje se djecu neće ubijati raznim cjepivima koja samo tome služe.

I dođe dan prosvjeda. Poučeni iskustvom sa Trga kada im se jedan šizofreničar nametnuo i uništio veličanstveni skup sa 200 tisuća građana, organizator se dobro osigurao. Tridesetak „slobodara“ je bilo osiguranje, uz još toliko zaštitara iz KLEMA i veći broj policije. Kako se afera sa milijardom kuna opljačkanog novca upravo rasplamsala, očekivalo se da će već samo zbog toga biti odaziv i puno veći nego što je bio. I ovako je bilo posjetitelja sasvim dovoljno. Danas u vrijeme interneta je taj broj bitan više zbog atmosfere s obzirom da se sve može naći na internetu. Šteta je što se nije više pažnje posvetilo detaljima, a što se sve svelo na improvizaciju što se i osjetilo. Možda sam subjektivan budući da sam to društvo upoznao, pa su meni ti njihovi govori protkani emocijama izgledali savršeno. Rekli su sve što treba i dva sata su prošla kao tren uz glasno odobravanje nazočnih građana.

Samo desetak minuta je nedostajalo da se sve završi dostojanstveno kako je cijeli skup i protekao. Organizatora sam upozorio da jedna grupa samozvanih Hrvatskih Ratnika predvođena Gordanom Šebaljom planira ponoviti incident sa Trga, provaliti u autobus, preuzeti razglas i Skup odvesti u drugom smjeru.

 I tu na scenu stupa policija koju napokon moram pohvaliti jer je svoj posao odradila upravo savršeno. Sve te bukače su zadržali na pristojnoj udaljenosti i stvorivši uvjete da skup završi mirno.  I tada šok. Upravo glavni organizator Andrija Klarić preko razglasa traži od policije da pusti „branitelje“ da priđu. Iste te  koji su došli prekinuti skup. Među tim „braniteljima“ je bilo najmanje branitelja, uglavnom mlađarija, a prepoznao sam i par kriminalaca. Kako se policija i dalje ponaša odgovorno, Andrija silazi sa autobusa i odlazi po ljude čija je jedina misija bila da upropaste skup. Gomila slavodobitno juriša na bus koji su srećom okružili zaštitari iz KLEM-a. Gledao sam sa par metara kako su se zaustavili pred autobusom i u trenu odustali od napada kada su vidjeli odlučne zaštitare koji su spasili situaciju jer nisu ustuknuli ni centimetar spremni da do kraja odrade svoj posao. Gledao sam kako su navodni „branitelji“ organizatorima skupa prstima pokazivali rezanje grla i verbalno prijetili klanjem. Tvrdim da samo zahvaljujući KLEMU i policiji nije došlo do krvoprolića koje je bilo pripremano. O tome najbolje svjedoči i mladić kojemu je policija u ruksaku našla dva molotovljeva koktela i nož. Nađena je i jedna naprava ručne izrade izrađena tako da može nanijeti teške ozljede. To sigurno nije bilo od momka već je on bio samo mula koja je to odrađivala za nekoga tko je to čekao unutra. Unositi te eksplozivna sredstva i hladno oružje na takav skup je čisti terorizam i tako se treba procesuirati. Više sam nego siguran sam da je toga bilo još.

 

Protestni skup se polako privodio kraju. Za kraj je pušten govor Gotovca iz 91. ispred V. armijske oblasti koji je vrhunac govorništva i koji je trebao odjekivati trgom. Pušten poluglasno u toj atmosferi zvučao je otužno i kao muzički intermezzo do nastavka programa u izvedbi Gordana Šebalja i njegove grupe kvazi branitelja. Čovjek koji je prije nepunih mjesec dana u Ličkom Osiku pozivao na uhićenje Andrije Plenkovića, pred vratima HDZ-a se toga nije ni sjetio.

Sve u svemu, dobro zamišljen i nadasve dostojanstven protestni skup bi i uz niz propusta ipak ispunio svoj cilj da je završen ozbiljno. Ovako je čudnom odlukom Andrije Klarića koji je omogućio ovaj primitivizam umotan u najjeftinije i najneiskrenije domoljublje, protesni skup pretvoren je u seoski vašar kojemu je još samo ringišpil nedostajao.

SLOBODARI ZAJEDNO sjajni ste, ali morate se preispitati i objasniti javnosti, koji su vam ciljevi i koji je smisao toga što radite… Što i kako planirate dalje jer mislim da ste ovoga trenutka sami sebi zatvorili sva vrata. Isključivo je na vama da ih ponovo otvorite, a to će poslije ovog autogola biti neusporedivo teže.

Miro Matijević

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime