POSLE višegodišnjih upozorenja, sumnji i optužbi stiglo je i priznanje – Amerika je u Ukrajini razvijala biološko oružje. I dok Rusija i Kina najavljuju ofanzivu za utvrđivanje odgovornosti pred međunarodnim tijelima koja nadziru istraživanje i primjenu opasnih patogena, SAD i ukrajinske vlasti svim silama se trude da uklone tragove. Brzopotezno zatvaranje laboratorija i akciju uništavanja dokaza pravdaju tobožnjom opasnošću da bi Rusi mogli da dođu u posjed ovih istraživačkih materijala.

Ukrajinske vlasti danima odbacuju tvrdnje da su učestvovale u bilo kakvim vojno-biološkim projektima. Zato je u utorak kao bomba odjeknulo priznanje visokopozicioniranog službenika Stejt departmenta Viktorije Nuland, koja je pred američkim senatorima potvrdila postojanje bioloških istraživačkih objekata u Ukrajini. Njoj je u Senatu bilo postavljeno direktno pitanje – da li u ovoj zemlji ima hemijskog ili biološkog oružja?

– Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja. Zabrinuti smo da bi ruske trupe mogle pokušati da preuzmu kontrolu nad njima, tako da radimo sa Ukrajincima na tome kako da spriječimo da bilo koji od ovih istraživačkih materijala dospe u ruke ruskih snaga – odgovorila je Nulandova na mjestu gdje izgovorena laž može skupo da košta.

Moskva tvrdi da se u laboratorijama, koje su širom Ukrajine otvorene na direktnu inicijativu Ministarstva odbrane SAD, eksperimentiralo na mikroorganizmima – uzročnicima smrtonosnih bolesti. U biološkoj laboratoriji u Lavovu radilo se s patogenima kuge, antraksa i bruceloze. U operaciji čišćenja tragova uništena su 232 kontejnera s uzročnikom leptospiroze, 30 tularemije, 10 bruceloze i pet crne smrti – kuge. U Harkovu i Poltavi radilo se s uzročnicima difterije, salmonele i dizenterije. Tokom 25. i 26. februara ukupno je uništeno oko 320 kontejnera.

Ukrajinske biolaboratorije sponzoriralo je Ministarstvo odbrane SAD, tvrdi Direktorica Odjela za informiranje ruskog Ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zakharova.                      U Ukrajini su ove biološke laboratorije bile podređene Ministarstvu zdravlja

– Potvrđujemo činjenice otkrivene tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, koje dokazuju da je kijevski režim uništavao dokaze o vojno-biološkim programima koje su sprovodili. Njih je financiralo Ministarstvo odbrane SAD – izjavila je Zakharova u obraćanju, a na Tviteru je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

– U ljeto 2016. administracija Baraka Obame poslala je u Ukrajinu Ulanu Suprun, američku državljanku i instalirala na mjesto ministarke zdravlja Ukrajine.

Svaka sličnost sa “našim” premijerom “Građevinom” Oreškovićem nije slučajna.

Otac Ulane Suprun je Džordž Hari Jurkiv, umirovljeni podpredsjednik “North American Controls Inc”. Kompanija je specijalizirana za razvoj kontrolnih sistema za obrambenu industriju: od razvoja do isporuke proizvoda.                                            Djed Ulane Suprun – Ivan Jurkiv bio je poručnik u vojsci nezavisne Ukrajine 1919. godine. Postoje dokazi da je na početku Drugog svjetskog rata bio pripadnik banderovih formacija i da je sudjelovao u bitkama i diverzantskim operacijama protiv sovjetskih trupa na Karpatima.                                                                                                     Suprug Ulane Suprun, Marko Suprun, je propagandista i producent iz Kanade. U Ukrajini poznat po svojim vezama sa ekstremno desničarskim aktivistima.

Samo jedan primjer je to kako je demilitarizacija povezana sa denacifikacijom – navela je Zaharova.