SIN američkog predsjednika DŽoa Bajdena, biznismen Hanter Bajden pružao je usluge kompaniji povezanoj sa Pentagonom, koja je bila uključen u biološke projekte u Ukrajini. O tome svjedoče mailovi Bajdena Mlađeg, objavljeni u petak uvečer na stranici britanskog lista Dejli mejl .

Rusko Ministarstvo odbrane priopćilo je 24. marta da je investicijski fond Rozemont Seneka, koji vodi Hanter Bajden, umiješan u financiranje bioloških laboratorija u Ukrajini. U zapadnoj javnosti su ove optužbe opisane kao drski propagandni trik da bi se opravdala invazija na Ukrajinu i sijala nesloga u SAD, ali kako navodi Dejli mejl, e-poruke i prepiska koje je britanski list prikupio sa Hanterovog ostavljenog laptopa pokazuju da su tvrdnje istinite.

Prema otkriću Dejli Mejla, Hanter Bajden je pomogao medicinskoj kompaniji Metabiota da zaključi višemilijunski ugovor sa vladom SAD, odnosno sa kompanijom Black & Veatch, koja je za američko Ministarstvo obrane radila na istraživanju smrtonosnih patogena, koji bi se mogli koristiti kao biološko oružje. Pored ovoga, Bajden je predstavnike Metabiote povezao sa rukovodstvom ukrajinske energetske kompanije Burisma Holdings, u cilju provođenja „naučnog projekta“ koji, kako navodi Dejli Mejl, uključuje laboratorije za biološku sigurnost na visokom nivou u Ukrajini. time je Bajden mlađi bio ključan u omogućavanju Metabioti da sprovede istraživanje patogena samo nekoliko kilometara od granice sa Rusijom.

Procurili maiovi također pokazuju da se potpredsjednica Metabiote Meri Gutijeri obratila Hanteru Bajdenu 2014. sa pitanjem kako bi kompanija mogla da doprinese „kulturnoj i ekonomskoj nezavisnosti od Rusije“ i njenom uklapanju u zapadno društvo. 

Sin aktuelnog američkog predsjednika uložio je 500.000 dolara u Metabiotu preko fonda Rosemont Seneca Thornton. On i njegove kolege su također prikupili nekoliko milijuna dolara za kompaniju od investicijskih giganata, uključujući i Goldman Saks. Oni su rutinski prikupljali milione dolara za tehnološke kompanije, nadajući se da će te firme uspeti i sve ih obogatiti.

Prema pisanju lista, Meri Gutieri potpredsjednica Metabiote, koja je bila zadužena za operacije firme u Ukrajini, sastala se 2016. godine sa ukrajinskim i američkim zvaničnicima kako bi razgovarala o „suradnji u oblasti nadzora i prevencije posebno opasnih zaraznih bolesti , uključujući zoonoze u Ukrajini i susjednim zemljama“.

U to vreme, Hanter Bajden je bio član Upravnog odbora kompanije Burisma, u vlasništvu bivšeg visokog vladinog zvaničnika i milijardera Mikolaja Zločevskog.

Kako je istakao Dejli mejl, pozivajući se na izvještaje američke vlade, Pentagon je između februara 2014. i novembra 2016. godine potpisao ugovore sa Metabiotom u vrijednosti od 18,4 miliona dolara, od čega je više od 300.000 dolara otišlo na „istraživačke projekte” u Ukrajini.