Mnogo dileme izazivaju dva ponuđena referendumska pitanja kao i dobivamo li kao narod ili gubimo ukoliko referendum prođe. Sve je nejasno iako je sve u magli pa smo odlučili zamoliti za savjet pravnika Petera Prandela da nam proanalizira referendumska pitanja
– Prvom točkom predlaže se izmjena članka 17. Ustava, tako da se epidemija/pandemija uključi u Ustav kao valjana osnova za ograničavanje prava i sloboda zajamčenih Ustavom.
Znači, ako taj prijedlog bude usvojen, više nećemo moći reći da su ograničenja prava i “mjere” protuustavne. Od tog trenutka sav taj convid fašizam će postati savršeno ustavan i zakonit – pod uvjetom da “mjere” potvrdi Sabor dvotrećinskom većinom.
Da vidimo sastav Sabora: HDZ i njihovi koalicijski partneri + SDP (koji radi za iste gazde) drže 109 od 150 zastupničkih mjesta – znači, nije nikakav problem usvojiti što god im gazde iz EU i iznad EU narede.
Znači, ova točka je trojanski konj.
– Drugom točkom predlaže se izmjena članka 1. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, na način da se:
1) Stožeru oduzmu ovlasti da ograničava Ustavom zajamčena prava građana, i da ta ovlast (na ograničavanje ustavnih prava) pripadne samo Saboru;
2) Sve mjere koje je do sada donio Stožer moraju dobiti odobrenje Sabora;
3) Stožerova odluka o korištenju convid potvrda se stavlja van snage odmah, a Saboru se daje rok od 30 dana da vlastitim aktom regulira to pitanje.
S obzirom da znamo kakav je sastav Sabora, nije teško pretpostaviti što će Sabor odlučiti u pogledu convid potvrda.
Znači, ovom drugom točkom se NE predlaže zabrana korištenja convid potvrda u RH, nego se samo žonglira s tim tko je nadležan za donošenje fašističkih mjera. To je samo marketinški mamac, a covid potvrde bi i dalje bile savršeno zakonite (a po novome: čak i ustavne!) ako Sabor tako odluči.
Ja bih apelirao, ako već izlazite na referendum, da glasate PROTIV prijedloga. Ako bude većina glasova ZA, pucali smo sami sebi u nogu jer ćemo postati (pretpostavljam) prva država u svijetu čijim je Ustavom propisano da se temeljna ljudska prava i slobode SMIJU oduzimati u slučaju epidemije. Nisam proučavao ustav svake države u svijetu, niti namjeravam, ali ovako od oka, rekao bi da je to što se predlaže prvom točkom NEČUVENO.
A što se tiče druge točke – tako svejedno. Za donošenje fašističkih mjera više ne bi bio nadležan Stožer nego Sabor – a znamo tko drži Sabor – tako da bi se sve nastavilo po starom. Eventualno bi dobili maksimalno 30 dana u kojima ne bi bilo dopušteno kontrolirati convid potvrde (prije nego Sabor proglasi da to ipak jest dopušteno, korisno i poželjno) – po cijenu toga da se čak i Ustavom “legaliziraju” fašističke mjere. Trojanski konj.
Sve u svemu, ne mogu se oteti dojmu da je Most “kontrolirana opozicija” koja radi u funkciji toga da distraktira populaciju i vladajućima kupi još malo vremena prije nego građani shvate da se i dalje sve nastavlja po starom.
Napisao sam “ako već izlazite na referendum” jer ključ za pobjedu protiv nevidljivih okupatora je MASOVNI GRAĐANSKI NEPOSLUH.
Jedan od vidova tog neposluha je i bojkotiranje svih šatro-demokratskih procesa i izbora. Svojim izlaženjem na izbore,  implicitno dajemo pristanak da nama vladaju političke stranke (koje sve imaju istog gazdu). Masovnim bojkotiranjem izbora, političari gube legitimitet, i tek tada se otvara prostor za izgraditi smisleniji i pravedniji sustav.
Ima još cijeli niz nenasilnih načina da se izborimo za svoja prava i svaki je bolje od polagane smrti koja nam se nameće kao spas.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime