RIJEČ UREDNIKA

SLOBODARI upravo pokreću SLOBODARSKI PORTAL (slobodari.com) kako bi probili medijsku blokadu i cenzure nametnute od vladajućeg režima. Nakon godina lutanja po bespućima hrvatskih sloboda, demokracija i inih oblika prijevara u koje se umatao najprizemniji balkanski primitivizam kojemu su pljačka i nasilje bili jedini smisao i cilj, dočekali smo vrijeme kada je zabranjeno i da se glasno žalimo. Govoriti ili napisati istinu je postao najteži zločin, a svi zakoni  i deklaracije o slobodi govora ili slobodi medija su postali mrtvo slovo na papiru upravo zato što je sloboda izražavanja, uključujući i slobodu tiska, preduvjet za ostvarivanje svih ostalih prava.

Ujedinjeni narodi su uspostavom sustava zaštite ljudskih prava utemeljenog na međunarodnom pravu kroz Opću deklaraciju o ljudskim pravima (ODLJP.) u Članku 19. iz 1948. godine koja kaže: „Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja. To pravo obuhvaća slobodu zadržavanja mišljenja bez vanjskih pritisaka te slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg sredstva javnog priopćavanja i bez obzira na granice“. Propustili su samo objasniti nam kako to pravo ostvariti ili osmisliti mehanizme koji bi se aktivirali u slučaju kršenja tog prava.  

Istim riječima pravo na slobodu mišljenja i slobodu primanja i širenja informacija i ideja bez miješanja javne vlasti i bez obzira na granice u Članku 10. štiti iEuropska konvencija o ljudskim pravima (EKLJP). U skladu sa Člankom 10, stavkom 2 to je primjenjivo ne samo na “informacije” ili “ideje” koje su općenito prihvaćene ili se smatra da nikog ne ugrožavaju, odnosno da su bezazlene, već i na one koje vrijeđaju, šokiraju ili uznemiravaju državu ili bilo koji dio populacije. Takvi su zahtjevi pluralizma, tolerancije i slobodoumlja bez kojih nema “demokratskog društva”.

Ima li to smisla to pisati i naglašavati u državi koja ne poštuje ni vlastiti Ustav dok tumačenje zakona ovisi isključivo o interesima politike ili lokalnih moćnika? Naravno da ima, budući se pojavom SLOBODARSKE STRANNKE HRVATSKE kao jedine iskrene i istinske opozicije u Hrvatskoj, pojavio netko tko će se beskompromisno upustiti u rat sa svima koji ne poštuju hrvatske zakone, sa svakim tko bude gušio slobodu izražavanja i slobodu medija, sa svakim „bezdušnim“ kriminalcem sa vlasti koji će zloporabeći svoj položaj koristiti najgore pravosuđe u Europi za naplatu famoznih „duševnih boli“.  

Što reči o slobodi medija kada urednike obilaze ljudi iz SOA-e kojima je najvažnija zadaća sprećavanja objavljivanja istine i kontrola vlastitih građana, umjesto da im ti tekstovi budu bitan izvor informacija. Govorim to iz vlastitog iskustva kao jedan od najčitanijih novinara sa višegodišnjim stažom zbog kojega je novinarka sa HRT4 suspendirana već nakon dva sata po najavi moga gostovanja.                                                   .                                            

SLOBODARSKI PORTAL će biti otvoren za sve slobodne i istraživaćke novinare koji budu zainteresirani za suradnju, a ukoliko nam ponude vjerodostojne dokaze ne postoji tema koju nećemo obraditi i objaviti. Ne postoji osoba ili institucija koja će nam određivati uređivačku politiku, a na sud ćemo ići sa zadovoljstvom sa svakim „duševnim bolesnikom“.

S toga, pratite nas i nećete biti razočarani.

RELATED ARTICLES

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments