Ovih dana ili točnije 19. 20. i 21.kolovoza se u Ličkom Osiku održala MEĐUNARODNA KONFRENCIJA ZA OBUSTAVU AGENDE 2030 pod nazivom „UJEDINJENI ZA ČOVJEKA“. Primio sam poziv organizatora SLOBODNI ZAJEDNO i otišao zahvaljujući kolegi iz portala „Istinom protiv laži“ Ivici Vrkiću za što ću mu ovih dana možda platiti kavu. Par dana me progonio kao Jehovin svjedok neumorno ponavljajući mantru „MI ili ONI“. Kako sam uvijek bio na strani „MI“ boreći se protiv „ONI“, otišao sam i bio oduševljen organizacijom, govorima i ponašanjem gostiju i publike.

 Da se ipak radi o nečem posebnom počeo sam vjerovati nakon prvog susreta i razgovora sa Tinom Perić koja se pojavila ispred organizatora i sve mi objasnila sa takvim mirom i sigurnošću kao da joj je to već 101. Međunarodna konferencija, a ne prva. Popis gostiju koji su trebali nastupiti bio je impresivan, ali sam i dalje bio sumnjičav.

U petak sam se susreo sa članovima SLOBODNI ZAJEDNO, Andrijom Klarićem i odvjetnikom Matom Knezovićem organizatorima veličanstvenog skupa na Trgu bana Jelačića koji je lani okupio preko 200.000 ljudi, letećim Antom, vječito na usluzi Alenom Fućakom i neizbježnom Tinom Perić koja je taj dan svojim umirujućim, mamastim glasom stigla i moderirati „panele“. Kada sam vidio njene od premorenosti zakrvavljene oči, shvatio sam koliko je napora uloženo u organizaciju ove manifestacije i zašto je ova akcija osuđena na uspjeh.

Bio je to pozitivan šok za razliku od raznih nadobudnih egzibicionista, živopisnih udruga ili skupina koje lutaju nudeći izlaz iz ove situacije ni sami ne shvaćajući problem za koji traže ili nude rješenja. Velik je broj i provokatora koje režim na vlasti šalje na takve prigode iz straha da se ipak kojim čudom ne dogodi nešto ozbiljno što bi moglo razbuditi i pokrenuti ovaj apatičan i mazohistički narod. Par ih je bilo i ovdje ali im je broj bio sveden na minimum već tim što su u dvoranu Pastoralnog centra župe Sv. Jakova mogli ući samo gosti sa pozivnicama. Čak se i naš domaćin, dostojanstveni Vlč. Luka Blažević savršeno uklopio u priču sa svojim više nego ljubaznim osobljem, a koji je već svojom pojavom ulijevao respekt i izazivao dužno poštovanje.

Protiv čega smo se mi okupili i što želimo promijeniti?

AGENDU 2030 – koju je u svoje ime potpisala NATO-va animir dama Kolinda pri jednom ili između brojnih delirijum tremensa. Službeno su to Globalni ciljevi za održivi razvoj dok se u praksi radi o najbrutalnijoj depopulaciji čovječanstva uz izazivanje ekonomskog kolapsa i redovitih pandemija izazvanih umjetno stvorenim virusom kao opravdanjem za ubrizgavanje smrtonosne vakcine. Toliko su nam režimski mediji isprali mozak da je dovoljno da u nekoj Čunga Lungi zakašlje šišmiš, štakor ili krtica, pa da svijetom krene novo ludilo, da nam nabiju brnjice i uz „budimo odgovorni“ proglase novu pandemiju gurajući nas u redove za smrtonosne injekcije. Uspjeh i rezultat tih mjera je jednak onom koji bi se polučio da su u Aušvicu logorašima pri ulasku u plinsku komoru ili krematorij stavljali maske i nametali im „socijalnu“ distancu.

Vratimo se na Lički Osik i Konferencije za obustavu AGENDE 2030.

Koliki je interes vladao za sudjelovanje potvrđuje i činjenica da su nastupili svi pozvani znanstvenici, liječnici, profesori, istaknuti aktivisti te predstavnici raznih udruga, inicijativa i sindikata. Cilj konferencije je bio dogovor i razrada strateškog djelovanja u budućem periodu kako bi pokušali obraniti ljudske vrijednosti, prava i slobode koje nam se pokušavaju oduzeti provođenjem UN-ove Agende 2030. Najvažnije je bilo dogovoriti se kako ćemo se organizirati i nastupati dalje.
Kako smo se svi složili da je ključna uloga medija, gdje ne možemo računati na režimske medije, odlučeno je da se okrenemo slobodnim i istraživačkim novinarima i medijima koje ćemo pokušati animirati, organizirati i povezati međusobno u što većem broju, ali i sa znanstvenicima i organizacijama koje dijele zajedničke vrijednosti i pridružuju nam se u ovom projektu.
S toga je prvi dan, u petak 19.kolovoza je održan okrugli stol pod nazivom :
“Nezavisni mediji – kako doskočiti dogmatskoj cenzuri?

Na okruglom stolu nastupili su Iva Anzulović, Arna Šebalj, Ivica Luka Vrkić i Miro Matijević dok su bili nazočni i Petar Jasak, Mirsad i Blanka Klasić.                                              Ivica Luka Vrkić je veoma detaljno objašnjavao tko stoji iza AGENDE 2030 dok sam ja kao najprogonjeniji istraživački novinar upozoravao prisutne, koristeći primjere iz vlastitog iskustva, što nas čeka i na što moramo biti spremni. Iako se u principu podržavamo i imamo zajedničke ciljeve već za okruglim stolom se vidjelo da će trebati još malo vremena da usuglasimo kriterije i metode kako doći do cilja. Tako je Arna Šebalj ustvrdila da priznaje samo školovane novinare sa čime se nikada neću složiti budući da za istraživačke novinare to nije uvjet. Tu odlučujuću ulogu igra nerv, osjećaj za pravdu i pravednost, odlučnost da se sa nepravdom uhvatiš u koštac i budeš spreman na posljedice. Kako bih ilustrirao stanje u hrvatskom novinarstvu, ispričao sam skupu kako sam kao član HND-a (hrvatskog novinarskog društva) kažnjen ukorom zbog toga što sam javno pisao kako je načelnik PU u Gospiću dvije godine nekažnjeno silovao 13 godišnju djevojčicu. Inzistirao sam da budem nazočan sastanku Vijeća časti kada se o tome bude odlučivalo. Petnaestak školovanih zombija je potvrdilo da sam pisao istinu, ali da nisam vodio računa o “ugledu i dostojanstvu silovatelja”. Ja sam tvrdio da sam prema novinarskom kodeksu dužan obavijestiti javnost o svojim saznanjima. Nakon toga san ih napustio rekavši im u lice da ne štite interese novinara već da su “pas čuvar zločinačkog režima”. I sada smo pred dilemom hoćemo li pisati istinu ili štititi ugled i dostojanstvo ubojica u bijelim kutama i njihovih perjanica poput Alemke Markotić ili izbezumljenog Berishe.

U petak smo ipak postigli najvažnije, dogovoreno da će se svi slobodni i istraživački novinari koji nas podržavaju, okupiti u SLOBODARSKOM NOVINARSKOM DRUŠTVU kako bi se povezali, ali i zaštitili od sustava koji na nas sigurno neće gledati blagonaklono. Bez obzira na sve, ova Konferencija je prvi puta uspjela okupiti ljude i stručnjake koji razumiju problem i ustali su da se zajedno odupremo zlu koje nam prijeti. Stoga iskreno vjerujem da su Lički Osik i ova konferencija TOČKA PREOKRETA u borbi protiv nadolazećeg zla.

Organizator je konferenciju podijelio u 5 izuzetno zanimljivih panela koje ću u nastavcima pojedinačno obraditi uz audio snimke koje posjedujem ili video koje su nam obećali iz Z 1 koji su snimali cijelu konferenciju.

Nakon novinara je održan Panel pod nazivom „Prisila jednakosti – utopija ravnopravnosti“ a panelisti su bili:

 • Marija Divić, dr. med.
 • dr. sc. Don Josip Mužić
 • Josipa Rodić, dr. med.
 • Ivana Pavić, dr. med.

U subotu 20. 8. održani su sljedeći paneli sa sudionicima:

„Zdravlje i blagostanje čovjeka pod plaštom pandemije“

 • Akademik Krešimir Pavelić
 • sc. Ivana Pavić dr. med
 • Akademik Srećko Sladoljev
 • Anita Šupe univ. bacc. nutr.

„Kvalitetna edukacija – preduvjet opstanka i budućnosti čovjeka“

 • sci. Nada Jurinčić dr. med
 • dr. sc. Sandra Pavelić Kraljević
 • Deniza Marasović, logoped
 • dr. sc. Ružica Razum

„Suradnja za pravdu i mir“

 • Ivana Đirlić Šinđija
 • dr. sc. Josip Jurčević
 • Lidija Gajski dr. med.
 • dr. sc. Ivan Poljaković

„Klima, energija i tehnologija u odnosu na čovjeka 21. stoljeća – ima li nas previše na planeti?“

 • sc. Ankica Kosovec Krželj
 • dr. sc. Stipe Kutleša
 • sc. Hrvoje Pende
 • Darko Rakić, dipl. ing.

Također, video-pozivom uključili su se dr. Slavica Aranđelović iz Beograda, dr. Semir Osmanagić iz Sarajeva, Fra Mario Knezović, Melita Milenković, te Velimir Ponoš iz Zagreba.

Više u slijedećem nastavku…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime