Naslovnica"MREŽA SLOBODNIH MEDIJA" - MSMJESU LI SIMPSONOVI 2010. PREDVIDJELI PANDEMIJU?

JESU LI SIMPSONOVI 2010. PREDVIDJELI PANDEMIJU?

 

The Simpsons (Simpsoni) su američki animirani sitcom za odrasle koji je kreirao Matt Groening za Fox Broadcasting Company. Serija je satirični prikaz američkog života, ali i ne samo američkog, kada se uzme u obzir amerikanizacija društva na globalnoj razini. Obitelj Simpson čine Homer, Marge, Bart, Lisa i Maggie. Radnja serije smještena je u izmišljeni grad Springfield i parodira američku kulturu i društvo, televiziju i stanje u društvu. Groening je rekao kako se u osmišljavanju Simpsona osmislio disfunkcionalnu obitelj po uzoru na svoju obitelj.

Od premijernog emitiranja 17. prosinca 1989. godine, to je najdugovječnija američka animirana serija u povijesti, najdugovječniji američki sitcom i najdugovječnija američka televizijska serija u udarnom terminu, kako po sezonama tako i po broju epizoda. Brojne epizode ove popularne serije često komentiraju trenutnu situaciju u Americi i svijetu s društveno-političkog aspekta, predviđajući usput u kojem bi smjeru svijet mogao ići. Tijekom dugog niza godina ova je animirana serija slučajno pogodila neke buduće događaje koji su se obistinili, što je oduševilo njezine obožavatelje te su ih, očito ne bez razloga, nazvali nostradamusima naše pop kulture.

U jednoj epizodi iz 1993. godine „Marge u okovima“ kao da se navješćuje neka buduća zdravstvena kriza. Bolesni azijski radnik kihne na pošiljku sokovnika koje mnogi stanovnici Springfielda žele kupiti, što potom izaziva izbijanje „Osaka gripe“.

U epizodi iz 1993. godine „Kako sam naučio prestati brinuti i voljeti legalizirano kockanje“ bijeli tigar s crnim šarama napada performere „Guntera i Ernsta“ tijekom njihova performansa, iz osvete, jer su oteti iz života u divljini. S protokom vremena nažalost je ispalo da je ova epizoda paralelna s onim što se doista dogodilo Royu Hornu i Siegfriedu Fischbacheru 2003. godine kada se tigar bacio na Roya Horna, zgrabivši ga za vrat i odvukavši ga s pozornice. Roy je, hvala Bogu preživio ovaj napad, a godinama kasnije izjavio je kako se ne ljuti na tigra koji ga je htio odvući na sigurno, kao da mu je mladunče, nakon što je osjetio da je on u opasnosti (bio je doživio moždani udar).

Pogled dragih nam Simpsona u tehnološku budućnost predvidio je, primjerice, video pozive. U epizodi iz 1995. godine, „Lisino vjenčanje“, dio priče odvija se 2010. godine gdje Lisa ima 23 godine. U jednom kadru vidimo kako Lisa priča sa svojom majkom putem video telefona, a danas su video pozivi sasvim normalna stvar. Kao što vidimo, prije no što smo mogli i zamisliti da ćemo moći pričvrstiti Apple pametni sat na zapešće, Simpsonovi su imali nešto slično u epizodi iz 1995. godine. Možemo vidjeti lika koji komunicira putem futurističkog ručnog sata, što je sada moguće zahvaljujući pametnim satovima.

Najpoznatija podudarnost Simpsona s budućnošću bilo je njihovo predviđanje da će Donald Trump jednoga dana postati predsjednikom SAD-a. Bilo je to u epizodi „Bart to the Future“ koja je emitirana 2000. godine. Poznata je scena animiranog Trumpa na pokretnim stepenicama, što je kasnije poslužilo virtualnim kreativcima za kreiranje montaže, odnosno spajanja te antologijske animirane scene sa stvarnom fotografijom Donalda Trumpa na pokretnim stepenicama kako bi ovo predviđanje naših animiranih nostradamusa bilo još vjerodostojnije.

U epizodi iz 1998. godine („Čarobnjak zimzelene terase“), Homer pokušava postati izumiteljem ispisujući po ploči složenu formulu koja je vrlo slična masi čestice koja je otkrivena 14 godina nakon toga. „Ta jednadžba prredviđa masu Higgsovog bozona“, izjavio je popularni britanski znanstvenik, teoretičar i fizičar Simon Lehna Singh za The Independent„Ako to riješite, dobit ćete masu Higgsovog bozona koja je samo malo veća od nano-mase Higgsovog bozona. Nevjerojatno je kako Homer iznosi ovo predviđanje 14 godina prije nego što je to otkriveno.“

Spomenimo još i epizodu emitiranu 2010. godine koju obožavatelji Simpsona ovih dana ponovno vraćaju u fokus, a u kojoj se govori o velikom tajnom sastanku medijskih imperija Amerike. Jedan animirani lik govori: „Ovdje smo da izmislimo sljedeću blesavu, lažnu krizu koja će Amerikance ponovo vratiti tamo gdje i pripadaju – u svoje tamne sobe, zalijepljene za svoje televizore, previše uplašene da bi preskočili reklamne blokove.“ Kada predstavnik mreže NBC pokuša nešto reći, predsjedavajući mu govori: „NBC, vi ste ovdje kako biste slušali, a ne govorili.“ Potom nastavlja: „Ja sam za dobru, staru zdravstvenu paniku.“ I tako se za okruglim stolom nastavlja s planiranjem epidemije, odnosno s razmatranjem o lansiranju smrtonosnog virusa.

Sve ove slučajne podudarnosti zabavljaju obožavatelje Simpsona diljem svijeta, a brojni se ljudi pitaju – radi li se uopće o slučajnostima ili ne?

   Elia Pekica Pagon

 

RELATED ARTICLES

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments