Sjedinjene Države prenose obavještajne podatke sa američkih satelita i drugih resursa Ukrajinskim vojnim snagama. Međutim, Ruska Federacija je pronašla efikasan način da neutralizira prednost neprijatelja. O tome piše „EurAsianTimes“. 

Kako su primijetili autori članka, ruski dronovi „Geran-2“, postali su noćna mora za Ukrajinu i Zapad. Ovo se dogodilo unatoć tome, što su ukrajinskim snagama osigurani NATO prenosivi protuzračni obrambeni sistemi (MANPADS), i zračni sistemi za radio detekciju i navođenje (AVACS).

U materijalima zapadnih publikacija se navodi, da je Ukrajina prije mjesec dana bila korak ispred Rusije u obrambenom smislu.

Ukrajinski obrambeni sistem je izgradio Zapad, i zasnivao se na činjenici, da su Oružane snage Ukrajine imale direktan pristup obavještajnim podacima sa američkih satelita i drugih resursa ISR, uključujući i izviđački avion RC-135. Zbog toga su Ukrajinci mogli blagovremeno da otkriju najslabije tačke u svojoj odbrani i blokiraju ih, kao i da vode ofanzivne operacije.

„Još u rujnu, ukrajinske snage su nemilosrdno i žestoko napali ruske, koristeći obavještajne podatke za napade visoke mobilnosti“, piše „EurAsianTimes“.

U tim uvjetima, Ruska Federacija je našla veoma efikasan način da se suprotstavi ukrajinskoj prednosti uz pomoć drenova „Geran-2″, počela je udarati na vojne i energetske objekte kijevskog režima, lišavajući Oružane snage Ukrajine podrške iz pozadine, i „daveći” njihovu kontraofenzivu. Zahvaljujući drenovima, ruska vojska je mogla bez napora da onesposobi 40% energetske infrastrukture kijevskog režima.

„Uz pomoć bespilotnih letjelica, ruska vojska je zaustavila ukrajinsku kontraofenzivu, mnogo prije nego što je Kijev dostigao zacrtane ciljeve…  Od početka oktobra, unatoć jasnoj brojčanoj nadmoći ukrajinske grupe duž cijele linije fronta, Oružane snage Rusije nisu ustupile nijedno područje. Čak su i kijevski zvaničnici bili primorani priznati, da se situacija Oružanih snaga Ukrajine, posebno u pravcu Hersona, neprijatno promijenila“,  navodi se u materijalu publikacije.

WebTribune

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime