Kako sam ja jedini lički kroničar zla koje se tamo događa, a koje nitko ne procesuira niti ne spominje, podsjetit ću ili upozoriti na ličku kulturu silovanja i prešućivanja sveg zla koje se tamo već predugo nekažnjeno događaju. Zato ću danas podsjetiti na slučajeve o kojima sam već pisao, a da nitko nije reagirao već se silovatelje otvoreno štitilo. Prije nekoliko dana sam opisao slučaj kada su u Lici dva policajca silovala 32 godišnju ženu.  

Podsjetio sam se još nekih slučajeva i bez obzira koliko su grozni nikada nitko nije odgovarao.

Priča prva: Silovanja i ubojstva maloljetnica

Uobičajena praksa je bila da da se u Gospić dovode maloljetnice iz Šibenika ili izbjegličkih kampova koje su bile silovane i podvođene zaštitnicima iz Zagreba. Svjedok mi je priča kako je među češćim gostima bio i ministar obrane Gojko Šušak. Priča mi kako još čuje plač i vrisak te djece. Sječa se jedne djevojčice  koja je ubijena samo zato što nije dozvoljavala da bude silovana. Kada su joj našli tijelo, lice joj je virilo iz zemlje jer joj tijelo nije bilo ni zatrpano , već samo prekriveno lišćem i zemljom nastrugano čizmama.

Silovatelji su danas na položajima, u tuđim kućama i stanovima i sa dobrim mirovinama, usta punih domoljubnog laprdanja.

Priča druga: Načelnik PU Ante Podnar i sin mu policajac Nikola Podnar

Dvije su godine silovali 13 godišnju nećakinju. Predmet se iznosio iz gospićkog Suda i prerađivao. Iako sam bio svjedok i pratio put predmeta preko Karlovca do Črnomerca, nikada se spis nije službeno ni otvorio. Bio sam prijavljeni svjedok, odlazio po Državnim odvjetništvima i sudovima i nikada nisam dobio niti neki suvisli odgovor.

Priča treća:  Zadnja žrtva silovanja je ipak skupila hrabrost i policajce silovatelje prijavila na policiju.

Dogodilo to što se samo u takvoj Lici može dogoditi nakon 30 godina terora, nasilja i bezvlašća nad nekad ponosnim i čestitim narodom. Čitam kako žrtva trpi napade okoline. Žali se da je i žene na ulici napadaju i svašta joj govore. Na ulici u neposrednoj blizini policijske stanice prišle su mi dve žene i napale me. Izgovorile su mi svašta. Rekle su mi da sam k****, prozivajući me zašto sam podnijela prijavu.

Bilo mi je strašno neugodno – priča potresena žena i moli svoje sugrađane da je ne stigmatiziraju jer joj je i bez toga dovoljno teško.

Ne stigmatiziraju se ministar obrane, zagrebački gosti tih ličkih seksualnih safarija, načelnici PU i ostali policajci već žrtva.  Možda je to silovanje već postalo toliko uobičajeno da je postao lički folklor pa su te agresivne žene samo u strahu da će pritvaranje tih nasilnika zaplašiti i njihove, pa bi mogle biti uskraćene za redovito „silovanje“ na koje su se izgleda već navikle.

I priča svih priča: Mladen Kranjčević kojega sam uspijevao tri puta izbacivati iz Ureda načelnika ili zamjenika ali ga Ranko Ostojić redovito vraća pa je sada instaliran u Gospićku kriminalističku službu odakle kurvin sin iz sjene vodi PU. Više sam puta to pisao i nastavit ću sve dok ga se bude toleriralo. Bez igdje ikoga, bez obitelji i prijatelja odlazio je nakon ubojstva 14 godišnje Sare Čirjak na Velebitu, nezakonito ulazio u bolničku mrtvačnicu fotografirao nago tijelo zaklane djevojčice. 

Uz silovanja idu stotine neriješenih ubojstava, stotine neriješenih pljački kuća… najvažniji prolaz za migrante i narkotike za Europu i sve u organizaciji Policije i politike. „Kino Lika“ će za turiste postati veća atrakcija i od Plitvičkih jezera, a pored „Kina Like“, Sodoma i Gomora će biti priča za djecu.

I stoga, u nedostatku zakona i državnih institucija koje bi tome stale na kraj, dajem moj skromni doprinos za bolju, staru Liku koja je rodila jednog Teslu ili „Oca Domovine“… pa jebem mater svim odgovornima iz Policije i Državnog odvjetništva koji otvoreno stoje iza toga.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime