NaslovnicaSLOBODARSKE VIJESTISveučilišna bolnica "u osnivanju" - u likvidaciji ide li nam i država...

Sveučilišna bolnica “u osnivanju” – u likvidaciji ide li nam i država tim putem?

Sramotno neiskorišteno megalomansko zdanje na kraju grada – lepog belog Zagreba, megalomansko zdanje na prostoru od 20 hektara, koje jasno pokazuje kako se političari odnose prema svojim građanima, prema potrebama građana i novcu koji od građana primaju kao i novcu koji su građanima već uzeli!!
Također je jasno da ne postoji stvarna namjera saniraju problema.
Prisjetimo se da su svi građani grada Zagreba izdvajali 1,5% samodoprinosa za bolnicu od 960 kreveta na površini od 135.416 m2 bruto natkrivenog prostora po ukupnoj cijeni od 560 milijuna ondašnjih njemačkih maraka.
Za tu je bolnicu u gradu Zagrebu 1982. raspisan prvi petogodišnji samodoprinos.
Radovi su započeli 1985. sa rokom završetka do kraja 1990.
1987. raspisan je još jedan petogodišnji samodoprinos za dovršetak bolnice.
1992. prestalo je ubiranje novca iz samodoprinosa, a do kraja 1994. uloženo je još 300 milijuna maraka.
Poslije toga je neizgrađena bolnica praktički otišla u stečaj i sada se vodi kao “Sveučilišna bolnica u osnivanju” – u likvidaciji.
2007 likvidacijski upravitelj je bio uposlenik Gradske uprave kada je predviđeno da treba još nevjerojatnih 846 milijuna tadašnjih njemačkih maraka uložiti ?! Također i pored tzv. sređivanja zemljišnih knjiga u Hrvatskoj, čini se da zemlja na kojoj je izgrađena bolnica u vlasništvu privatnih osoba navodno vlasnici u postupku nacionalizacije nisu obeštećeni ( inače često istinita priča no koja državu nikada nije spriječila da zemlju oduzme na bilo koji način kada je to odlučila tzv. zakonitim putem nezakonito).
Naišla sam na podatak da je u Zagrebačkoj banci na računu bolnice 1990 godine bilo 342 milijuna njemačkih maraka, a to su sredstva građana grada Zagreba od samodoprinosa građana, a na ime toga Grad bi danas u Zagrebačkoj banci trebao imati dionice vrijedne 38 milijuna kuna.
Svojevremeno je Zvonimir Šostar, zagrebački pročelnik za zdravstvo, najavio kako su ta sredstva “blokirana” dok ne prođe kriza te da se planiraju upotrijebiti za plaćanje konzultanata i ostalog potrebnog za gradnju.
I gle čuda i to je nestalo negdje. Gdje ? Tko je to zamračio?

Posljednji je ravnatelj tog bolnice na kraju grada pok.dr. Ivo Prodan u potpisanim izvješćima, napisao je da je do 1992. bolnica bila završena 45 posto (s ukupno uloženih 263,3 milijuna maraka) i da je od toga 97 posto uložio Grad (najviše, ako ne i isključivo, građani), a samo tri posto Republika.

Nezavršena je Sveučilišna bolnica pravi primjer ponašanja naše političke elite koja problem , kada se pojavi, jednostavno odloži, umjesto da ga pokuša bilo kako riješiti.
Prema nekim procjenama, za stavljanje u funkciju bolnice na kraju grada treba uložiti još najmanje 500 milijuna eura, a tih novaca jednostavno nema.
Odlučno bi javno odustajanje od Sveučilišne bolnice bilo potrebno i zbog toga da naši političari konačno prestanu s predizbornim obećanjima kako će, ako ih izaberemo, riješiti taj problem. Koliko je poznato posljednja je to na lokalnim izborima 2013. učinila Tatjana Holjevac, čelnica Zagrebačke nezavisne liste, koja je obećavala problem riješiti uz pomoć europskih fondova, iako je sasvim razumljivo da se iz europskih fondova novci ne mogu dobiti za nešto što nema potpuno sređene imovinsko-pravne odnose i regularnu projekt!!

Treba na kraju temeljito istražiti što se zapravo dogodilo u cijelom postupku pripreme, projektiranja i građenja nove bolnice. I to ne radi otkrivanja i procesuiranja mogućih zloporaba (jer su oni ionako otišli u zastaru), već da se u budućnosti slični problemi u građenju javnih građevina više ne bi mogli događati.
Nisam navodila imena svih političara koji su se “bavili” bolnicom u predizborno vrijeme uglavnom jer bi to oduzelo puno vremena. No sve napisano je jedino iz razloga da se vide razmjeri neodgovornosti trošenja novca prikupljenih od građana. Imam impresiju da bi razotkrivanje tog ponašanja sve nas itekako neugodno iznenadilo !

Današnja tragična Corona situacija nije ponukala „naše“ političare da riješe sramotno neiskorišteno zdanje nekom konstruktivnom idejom.
Zagreb vapi za suvremenim medicinskim središtem. Sve dotadašnje adaptacije bolnica bile samo svojevrsna krpanja kojima je neodgovorno trošen novac građana !

Bolnice su nam u jako lošem stanju ,sada su oštećene potresom ,neke su potpuno neupotrebljive ,a bolnica na kraju grada zjapi prazna. Zar to nije dovoljan razlog da pitamo sve koji su obnašali vlast ovih 30 godina što vi radite s našim novcima? Zar to nije dovoljno da kažemo dosta !
Zar nije očito da je upravljanje Zagrebom kao i državom kriminalno ?!
Je li moguće da se baš ništa od sve te građe ne može unovčiti pa makar tako u simboličnom dijelu obeštetiti građane?

Očito može; svjedoče tome planovi i izračuni, no pitanje je, opet očito, novca i volje. No, najviše dokud su političari svih boja i predznaka do danas došli u rješavanju ičega jest – osnivanje Povjerenstva, i to prije više od deset godina – 2007.

Planove sa Sveučilišnom bolnicom svako toliko obznani zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Priča se da njemu ne odgovara dovršetak bolnice zbog tajanstvenog projekta Terme Zagreb?
Više od ikakvog objašnjenja govore fotografije na kojima građani Zagreba mogu lijepo vidjeti za što su puno desetljeće izdvajali novac.

Apokaliptični prizori mračnih podruma, u mahovinu i šikaru obraslih dijelova građe, visoki stropovi s kojih se dosadno cijedi voda pa usred tih zidina stvara smrdljive močvare, masivna čelična stepeništa s kojih otpadaju gazišta… Sjajna scenografija za neki film strave i užasa,
Možda samo u film u kojem zadnjih desetljeća i sami glumimo, ali epizodne uloge. To treba promijeniti .
Uloge treba promijeniti!

SLOBODARI imaju konstruktivnu ideju kako riješiti ovaj problem zakonito, pravedno, transparentno i na zadovoljstvo i korist građana.

Pridružite nam se !
Stvorimo sretnu i pravednu državu svih građana!

Nada Inicente Ećim

RELATED ARTICLES

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments