Tokom prve etape Specijalne vojne operacije u Ukrajini, ruska armija osigurala je potpunu nadmoć u zraku.

U napadima superpreciznim oružjem uništeno je 16 aerodroma Oružanih snaga Ukrajine (VSU), 39 skladišta i arsenala u kojima je čuvano 70 posto svih zaliha vojne tehnike, goriva i više od 1,5 miliona tona municije.

Zračnim napadima uništen je PVO sistem i skladišta raketa.

Praktično, u potpunosti je uništena vojna industrija Ukrajine.

Likvidirani su proizvodni pogoni u 30 vojnih tvornica među kojima je Tenkovski zavod u Harkovu i Radio-remontni u Lavovu.

Uništeno je 49 komandnih i rezervnih komandnih mjesta, a među njima bili su i kampovi za pripremu stranih plaćenika u Javorovu i Obruču.

Ukupno je iz stroja izbačeno gotovo 5 tisuća vojnih objekata. Od 90 lansera sistema Točka-U koje ima VSU – ostalo je samo 7, a najveći magazini ovih raketnih sistema bili su uništeni u Zaparožju.

U Ukrajini je ostalo manje od 20 posto zaliha raketa namijenjenih tim sistemima.

Ukrajinska Ratna mornarica ne samo da više ne postoji, potopljen je vodeći brod eskadrile „Hetman Sagajdačnij“, a ostrvo Zmejnij stavljeno je pod kontrolu.

Tokom kopnene operacije od nacista je oslobođeno gotovo 130 naseljenih mjesta.

Blokirani su Kijev, Harkov, Černigov, Sumi, Mariupolj i Černobilj, gde je pod kontrolu stavljena Nuklearna elektrana.

U LNR-u oslobođeno je 93 posto teritorije, a u DNR-u 54 posto.

Ruska armija je otkrila 30 biolaboratorija u 14 naseljenih mjesta. One su se bavile izradom biološkog oružja po narudžbi Pentagona.

Istraživanja su u ovom trenutku prekinuta.

U Ukrajini je za proteklih 8 godina formirano oko 30 nacističkih bataljona koji broje oko 60 hiljada pripadnika.

Nacisti su bili okupirali Kijev, Černigov, Mariupolj, Dnjepropetrovsk, Lavov, Vinicu i Herson.

Na sjeveru je ruska armija izvršila sve postavljene zadatke u Kijevskoj i Černigovskoj oblasti. Jurišne grupe zauzele su položaje u Gostomelju, Buči, Irpenju, Boradjanki i Brovarima. Ova grupacija preuzela je na sebe uništenje jedinica VSU koje su mogle da bude poslane u Donbas.

Ove udarne jedinice više nisu potrebne na tom lokalitetu pa su prebačene prema Donjecku i Lugansku da bi tamo dovršile likvidaciju snaga VSU.