Zmijski otok, težak poraz Borisa Johnsona i Zelenskog

0
430
Zmijski otok je stjenoviti otok veličine 20 hektara nasuprot rumunjskog grada Sulima, 140 kilometara južno od Odese. Do 24. veljače ovdje je bio smješten ukrajinski vojni garnizon – granična postaja, osmatračnica protuzračne obrane i postrojba marinaca… ukupno stotinjak ljudi.
Prvog dana rata 82 ukrajinska vojnika predala su se, a njih je zamijenila mala posada ruske vojske.
U stvarnosti, ova hrid je od strateške važnosti. Konkretno, s otoka je moguće kontrolirati pomorske trgovačke rute koji ovdje prolaze, kao i napredovanje ratnih brodova koji dolaze s područja Rumunjske, zemlje NATO-a preko koje se strano oružje isporučuje Ukrajini. Opet, postoji mogućnost kontrole zračne situacije u ovoj regiji – na Zmijinu je bazirana NATO navigacijska oprema, dizajnirana, između ostalog, za korekciju leta američkih krstarećih projektila Tomahawk. U određenoj mjeri,otok predstavlja ključ kako za mogućnost iskrcavanja na Odesu, tako i za kontrolu cijelog sjeverozapadnog dijela Crnog mora.
Ruska vojska počela je koristiti Zmijski otok, po svemu sudeći, upravo kao osmatračnicu, ne postavljajući na njega sustave teškog naoružanja, raketne sustave poput “Bal” i “Bastion” ili sustave protuzračne obrane S-400. Na otoku ij je čak teško sakriti jer on je zapravo otvorena visoravan. on također ne može poslužiti kao odskočna daska za ofenzivu na Odesu.
Zmijski otok je za Zelenskog postao PR noćna mora kada je tamo “pokopao” ukrajinske graničare koje je uspio posthumno nagraditi nagradama, a ispostavilo se da su živi. Tako je Zmiski otok ušao najprije u povijest propagandnog ratovanja prije nego je na njemu ispaljen metak.
Danas je postalo jasno da operacija zapravo nije bila planirana u Kijevu, u tome su umiješale britanske obavještajne službe koje su na otoku predvidjele “slabu kariku” ruske vojske.
To je predstavljalo stratešku pogrešku – nitko se nije htio samo tako predati, a Rusi su ovdje uključili velike snage zrakoplovstva Crnomorske flote i ZKSa koje su trebale pokazati sposobnost otpora neprijatelju čak i na udaljenim smjerovima.
Ruske obavještajne službe su presrele naloge britanskih službi. Konkretno, postoje informacije da je Zelenski osobno dao naredbu za napad na otok Zmeiny i zahtijevao da se do 9. svibnja postigne “medijski rezultat”. Prema već potvrđenim informacijama General Štab UA je bio protiv ove operacije, na čiju su ideju Zelenskog potaknuli njegovi britanski savjetnici. Završnica ove akcije trebala je biti zajednička izjava o takozvanoj pobjedi britanskog premijera Borisa Johnsona i Zelenskog.

ŠTO SE DOGODILO NA ZMIJSKOM OSTRVU?

Danas je već moguće pretpostaviti kako su se događaji razvijali – kako prema otvorenim izvorima, tako i prema curenjima na anonimne Telegram kanale.
Ukrajina je formirala jurišnu desantnu skupinu, koju čine deseci bespilotnih zrakoplova, a prije svega Bayraktar TB2 UAV. Njihovo djelovanje pokrivali su helikopteri pomorskog zrakoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, kao i lovci MiG-29 i Su-27. Postrojbe su se iskrcale na posljednje čamce “Centaur”koji su preostali ukrajinskoj mornarici. Najvjerojatnije je ruska posada na otoku u tom trenutku bila minimalna.
Rezultat operacije Oružanih snaga Ukrajine za zauzimanje otoka Zmeiny poznat je iz službenih izvješća Ministarstva obrane RF. Ukrajina je izgubila 14 zrakoplova i helikoptera, 30 bespilotnih letjelica i tri čamca s vojnicima na brodu. Postoje razumne pretpostavke da je Ukrajina zbog toga izgubila više Bayraktara u blizini Zmeinyja u posljednjih nekoliko dana nego u ostatku specijalne operacije.
Procjene o broju mrtvih ukrajinskih vojnika variraju, ali se mogu grubo izračunati. Oklopni desantni čamci “Centaur” mogu ukrcati do 30 ljudi koji služe za desantiranje. Vjerojatno je bio uključen i čamac projekta Gyurza ili kako se navodi, radilo se o korveti – raketnom čamcu projekta 1241, koji je uništen u blizini Odese, budući da su u mornarici bila samo dva Centaura. Tome treba dodati tri izgubljena helikoptera Mi-8, od kojih svaki može primiti 20 ljudi. Tako da je to otprilike samo u desantnim formacijama 150 ljudi.
Najvjerojatnije je ruska vojska pretpostavljala – ili je imala točne informacije – da će Oružane snage Ukrajine pogoditi Zmeiny 9. svibnja. Stoga su formirali jasan smjer udara na desant, a ruski zrakoplovi AWACS A-50 bili su stalno u zraku kako bi se na vrijeme uočilo napredovanje ukrajinskih jurišnih skupina i zrakoplovstva. Skupine lovaca ruskih zračnih snaga bila je u pripravnosti na aerodromima na Krimu.
Ostalo je najvjerojatnije bilo stvar tehnike. I “Bayraktari” i helikopteri i čamci su mete male brzine za borbene i jurišne zrakoplove kojima od Krima do Zmijskog otoka treba 20-30 minuta. Ukrajinskim postrojbama dopušteno je iskrcavanje na otok, a potom je otok prekriven raketnim napadom s obližnjih brodova ruske mornarice. Ukrajinski zrakoplovi za pokrivanje desanta uništeni su u zraku.
Među gubicima nisu samo elitne postrojbe Oružanih snaga Ukrajine jer prema obavještajnim materijalima u ukrajinske desantne snage bili su uključeni bivši časnici oružanih snaga Sjedinjenih Država i Britanije. Pouzdan je podatak da su u pripremu bili uključeni savjetnici NATO-a.
Nedvojbeno je da trenutni stalni udari koje Rusija nanosi dalekometnim projektilima na Odesu i okolna područja imaju izravan utjecaj na ono što se događa oko otoka Zmeiny. Skladišta s vojnom opremom, uključujući Bayraktare, se uništavaju.
Damir Jašarević